Kuchyně je místnost, která by měla být zařízena vkusně i prakticky zároveň. Skloubit funkční a estetickou stránku však nemusí být vždy jednoduché. Abyste jistě na nic nezapomněli a vyvarovali se zbytečných chyb, poradíme vám, jak na to.
Praktické rozmístění – základ úspěchu
Základem návrhu kuchyně je praktické rozmístění spotřebičů a zachování dostatku pracovní plochy pro přípravu jídel. Všechny prvky by na sebe měly logicky navazovat v pořadí, v jakém běžně provádíte jednotlivé úkony.
Začněte od toho, kam postavíte potravinovou skříň a lednici. Z nich si nejčastěji vybíráte potraviny, se kterými budete dále pracovat. Pokračujte umístěním dřezu. V jeho těsné blízkosti by se měla nacházet myčka na nádobí. Na dřez by měla přirozeně navazovat i hlavní pracovní plocha, kde se bude odehrávat veškerá příprava na vaření. Dbejte proto, abyste v její blízkosti měli skříňky na vše, co budete potřebovat.
Z druhé strany pracovní plochy umístěte varnou desku. Pokud si jednotlivé prvky rozmístíte v tomto pořadí, potraviny si vyberete, umyjete, nakrájíte či jinak připravíte, vložíte do hrnce a postavíte na varnou desku. Nebudete muset mezi jednotlivými činnostmi několikrát křižovat celou místnost. Toto rozmístění si samozřejmě můžete upravit podle vašich preferencí a zvyklostí či velikosti místnosti.
Velikost pracovní plochy
Pro komfortní přípravu jídel budete potřebovat místo na pracovní desce o šířce 60 – 90 cm. Pokud není možné vytvořit takový velký prostor, snažte se pracovní desku předělit na co nejméně částí. Počítejte také s potřebou volného prostoru v okolí varné desky. Ponechte si alespoň 30 cm na odkládání vařeček či jiných kuchyňských potřeb.
Úložný prostor na vše
Před tím, než návrh kuchyně dokončíte, zkontrolujte, zda se do ní vejde vše potřebné. Pokud zjistíte, že máte problém s velikostí úložného prostoru, pokuste se využít k umístění skříněk celou výšku místnosti. Taková řešení na míru šetří místo a využijí každý centimetr kuchyně. Na vrchní poličky pak budete ukládat nejméně používané věci. Na ty níže odložíte nádobí pro každodenní potřebu.
Volba spotřebičů
Předem si naplánujete také to, které spotřebiče do kuchyně koupíte. Budete potřebovat vědět, jakou šířku bude mít myčka na nádobí a znát i rozměry chladničky. U lednice je důležité vybrat konkrétní typ. Na výběr máte vestavěné modely, kombinované, monoklimatické a americké chladničky.
Při výběru digestoře vám doporučujeme dobře zvážit jeho velikost a výkon, abyste dosáhli dostatečného odvětrávání par při vaření. Oba parametry se určují s ohledem na velikost varné desky a rozměry kuchyně.
Nejčastějšími chybami při plánování jsou následující:
- Varná deska se nachází těsně vedle chladničky. Dochází tak k prudkým výkyvům teplot, což může mít za následek zvýšení spotřeby energie na chlazení.
- Ani u potravinové skříně není varná deska žádoucí – nedochází k dostatečnému odvětrávání par a teploty.
- Malá varná deska bohužel mnozí výrobci neudávají velikost varné plochy. Udávají jen velikost vnějšího rozměru desky. S tímto faktem je proto třeba předem počítat.
- Příliš menších pracovních ploch.
- Nevyužitý roh – v rohové kuchyni se často zapomíná na využití roku. Moderní úložné systémy či otevřené rohové police však tento problém vyřeší.
- Nedostatek světla. Nedostatek světla při práci může být velkým problémem. Budete proto potřebovat jednu hlavní svítilnu a doplňkové osvětlení přímo nad pracovní deskou. Ideální je, když pracovní desku osvětlíte po celé její délce.
- Pokud se u dřezu nachází okno, dbejte na to, aby křídlo okna při otevírání nenaráželo do vodovodní baterie.