Dynamický vývoj technologií se týká především těch aspektů života, které používáme každý den, jako jsou notebooky, chytré telefony nebo třeba indukční vařiče. Nevyhnutelné se ukázalo nahrazení tradičních plynových hořáků plochými a elegantními indukčními varnými deskami , které nejen vypadají moderněji, ale umožňují i větší kontrolu nad teplotou. V současné době téměř v každé kuchyni smažíme, vaříme nebo dusíme naše pokrmy, přičemž využíváme sílu indukce.
To obnášelo nejen změny v oblasti kuchyňského nábytku, ale také vybavení nezbytného pro bezpečné používání zařízení, jako jsou vhodné hrnce a pánve. Zajímá vás , které indukční hrnce budou nejlepší? Důležité je nakupovat na prověřeném a důvěryhodném místě a vybavení nabízené obchodem by mělo mít záruku výrobce – díky tomu máte jistotu, že bylo vyrobeno z těch nejkvalitnějších materiálů, které neohrožují vaše zdraví.
Jaké hrnce na indukci – parametry
Použití indukce vyžaduje určité znalosti, protože nesprávný hrnec v tomto případě může nadělat více škody než užitku. Berte proto bezpečnost použití jako první a nejdůležitější kritérium a před zahájením vaření se ujistěte, že se jedná o hrnec určený pro indukční varné desky . Na jeho dně nebo obalu musí být uveden příslušný symbol – cívka. Zajímavé je, že takové nádobí lze použít i k přípravě pokrmů na plynovém sporáku. Upozorňujeme však, že toto pravidlo neplatí opačně.
Jakmile se ujistíte, že na hrnci či obalu je výše zmíněný symbol a informace, vyplatí se také ověřit, zda je pravdivý – taková nádoba musí mít feromagnetické vlastnosti. Tuto vlastnost si budete moci ověřit s běžným magnetem na lednici pro domácnost. Znakem dobře zvoleného hrnce na indukci je, že přitahuje magnet. Tento jednoduchý test vám umožní ujistit se, že kupujete ten správný pokrm na talíř.
Dno hrnce na indukci
Kromě feromagnetismu by dno indukčního hrnce mělo mít řadu dalších vlastností, jako je například optimální tloušťka. Obvykle se skládá z několika vrstev (obvykle mezi 3 a 6). Není to náhoda a každá z vrstev má plnit jinou funkci. Vnitřní udržují teplotu a vnější jsou feromagnetické.
Celková tloušťka by neměla být menší než 5 mm a větší než 10 mm (s výjimkou silnějších dna grilovacích pánví). Zkontrolujte, zda je dno nádoby rovné – je nežádoucí vyčnívat vnější okraj tak, aby se nedotýkal varné desky. Nádobí se tak může snadněji připálit.
Velikost indukčního hrnce
Na rozdíl od tradičních sporáků záleží na velikosti hrnce. Indukční varné desky mají specifické průměry hořáků a pouze na vhodném povrchu se může hrnec zahřát – dejte si proto pozor na velikost varné desky a hořáků, které máte. Aby byl ohřev nádobí snadný, musí být hrnec detekován varnou deskou, proto je nejlepší použít hrnec s průměrem shodným nebo blízkým určené ploše ohřevu.
Dalším aspektem je materiál , ze kterého je indukční hrnec vyroben . Naštěstí se nemusíte vzdávat těch méně obvyklých než hliníkových, jako jsou smaltované, měděné nebo keramické. V současné době téměř každý výrobce nabízí široký výběr nádobí přizpůsobeného na indukci, což výrazně usnadňuje výběr hrnců, které jsou nejen funkční a zdravotně nezávadné, ale také vzhledově ladí s kuchyní.
Indukční hrnec – investice na roky
Při rozhodování o koupi myslete dlouhodobě. V první řadě věnujte pozornost tomu, zda bude hrnec pohodlný a praktický – zkontrolujte upevnění úchytů a kvalitu poklic, materiál, ze kterého byl vyroben a příslušné symboly označené tak, aby bylo možné hrnec na indukci používat na mnoho let .